poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mazurek słonecznikowo- żurawinowy

     Prosty ale niezwykle pyszny mazurek. Można przygotować go nawet w ostatniej chwili. Na kruchym cieście rozłożona jest warstwa kajmaku wymieszanego z pestkami słonecznika i żurawiną. Wspaniałe połączenie! Jeśli chcecie zrobić ten mazurek w prostokątnej dużej formie (a warto!) to trzeba wtedy podwoić wszystkie składniki.


Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Uformować brzegi o wysokości ok. 1 cm.  Ciasto rzadko nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 30 minut.

Polewa słonecznikowo- żurawinowa:
200 g gotowej masy krówkowej lub kajmakowej (w puszce)
100 g pestek słonecznika
50 g suszonej żurawiny
ewentualnie płatki migdałowe do posypania wierzchu

Do rondelka włożyć masę krówkową, lekko podgrzać do jej rozrzedzenia. Wsypać pestki słonecznika i żurawinę, wymieszać. Wyłożyć na upieczony kruchy spód, równo rozsmarować. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.

11 komentarzy:

  1. czy suszoną żurawinę można zastąpią mrożoną? dla mnie byłby idealny, przełamana słodycz krówki żurawiną mmm super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, czy to jest świeża, nieprzetworzona żurawina?

      Usuń
  2. Skuszę się, bo bardzo smakowało mi podobne połączenie na biszkopcie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z żurawiną - musi być obłędny:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem bardzo jego smaku :) świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń