sobota, 12 kwietnia 2014

Sernik wielkanocny

     Pyszny, puszysty i delikatny sernik. Bardzo prosty w wykonaniu. Spód wykonany jest z okrągłych biszkoptów, które są moim ulubionym podkładem pod warstwę serową. Udekorowany jest czekoladą i płatkami migdałowymi. Idealny na Wielkanoc.










500 g mielonego białego sera
150 g cukru
100 g masła
3 jajka
20 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej

okrągłe biszkopty
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
płatki migdałowe

Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Do masy serowej dodać pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.  
Na dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć okrągłe biszkopty. Wyłożyć (początkowo łyżką) masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 70 minut. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić nad parą. Zimny sernik dookoła polać rozpuszczoną czekoladą, posypać płatkami migdałowymi.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

15 komentarzy:

  1. Dorotko, wspaniały i jaki on piękny !

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie udekorowany i jaki ładny obrus!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten sernik, wygląda bosko :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki to ja każde uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda:)) Tak lekko dzięki tym płatkom

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na dekorację, bardzo apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki króluję :) Piękna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można powiedzieć, że taki sernikowy mazurek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. też pomyślałyśmy o mazurku patrząc na zdjęcia :) ślicznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję wszystkim! Mazurek będzie jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie udekorowany, naprawdę Wielkanocny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczny, nie tylko w świątecznej odsłonie. U mnie gościł w ten weekend. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu na mój sernik! Ogromnie się cieszę, że smakował! Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy biszkopty są niezbędne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik można z powodzeniem upiec na kruchym spodzie

      Usuń