150 g cukru
100 g masła
3 jajka
20 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
okrągłe biszkopty
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
płatki migdałowe
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Do masy serowej dodać pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Na dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć okrągłe biszkopty. Wyłożyć (początkowo łyżką) masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 70 minut. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić nad parą. Zimny sernik dookoła polać rozpuszczoną czekoladą, posypać płatkami migdałowymi.
Dorotko, wspaniały i jaki on piękny !
OdpowiedzUsuńpięknie udekorowany i jaki ładny obrus!
OdpowiedzUsuńŚwietny ten sernik, wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Serniki to ja każde uwielbiam<3
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda:)) Tak lekko dzięki tym płatkom
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dekorację, bardzo apetyczny :-)
OdpowiedzUsuńSerniki króluję :) Piękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, że taki sernikowy mazurek :D
OdpowiedzUsuńteż pomyślałyśmy o mazurku patrząc na zdjęcia :) ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim! Mazurek będzie jutro :)
OdpowiedzUsuńCudnie udekorowany, naprawdę Wielkanocny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, nie tylko w świątecznej odsłonie. U mnie gościł w ten weekend. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu na mój sernik! Ogromnie się cieszę, że smakował! Pozdrawiam :)
UsuńCzy biszkopty są niezbędne ?
OdpowiedzUsuńTen sernik można z powodzeniem upiec na kruchym spodzie
Usuń