środa, 9 kwietnia 2014

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym

     Pyszna, miękka i wilgotna babka wielkanocna. Ma piękny zapach i lekko karmelowy smak. Wspaniała, wręcz uzależniająca :) Łatwa do zrobienia. Konieczna do upieczenia na Wielkanoc :)



Przepis na dużą formę:
250 g masła
100 g cukru
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 zaokrąglonej łyżki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej babkowej formy silikonowej. Piec ok. 50 minut w 180° pod koniec pieczenia, w razie potrzeby, przykrywając wierzch folią aluminiową. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



15 komentarzy:

  1. I cóż mogę napisać...tylko wdycham do tak pięknych ucieranych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna, zrobię na święta. foremka też wspaniała.
    A robi się w pięć minut ! Super babka pod każdym względem.
    Zapisuję przepis.Dzięki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. babka która kojarzy nam się ze Świętami :) uwielbiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej z mlekiem skondensowanym jeszcze nie znałam.. prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł na babkę, inny niż wszystkie,extra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie:) chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała babeczka :) chętnie zjadłabym kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna babka, a talerz cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne przepisy! :)
    A o babce na mleczku skondensowanym słyszę po raz pierwszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziwiam:) Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowna ! no przecież muszę ją zrobić, nie mam wyjścia ! buziaki Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna babeczka, bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy jak mam małą formę na babkę, mogę ten przepis podzielić na 2? i np. zrobić w dwóch małych wszystko to co jest wyżej napisane?:) Bardzo proszę o odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) Jest tylko taka różnica, że w mniejszych formach możne się trochę krócej piec, trzeba sprawdzić wykałaczką :)

      Usuń