Przepis na dużą formę:
250 g masła
100 g cukru
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 zaokrąglonej łyżki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej babkowej formy silikonowej. Piec ok. 50 minut w 180° pod koniec pieczenia, w razie potrzeby, przykrywając wierzch folią aluminiową. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
I cóż mogę napisać...tylko wdycham do tak pięknych ucieranych wypieków :)
OdpowiedzUsuńCudna ta babka :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna, zrobię na święta. foremka też wspaniała.
OdpowiedzUsuńA robi się w pięć minut ! Super babka pod każdym względem.
Zapisuję przepis.Dzięki. Pozdrawiam
babka która kojarzy nam się ze Świętami :) uwielbiamy
OdpowiedzUsuńtakiej z mlekiem skondensowanym jeszcze nie znałam.. prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPomysł na babkę, inny niż wszystkie,extra :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńWspaniała babeczka :) chętnie zjadłabym kawałek ;)
OdpowiedzUsuńPiękna babka, a talerz cudny :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy! :)
OdpowiedzUsuńA o babce na mleczku skondensowanym słyszę po raz pierwszy ;)
Podziwiam:) Wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńcudowna ! no przecież muszę ją zrobić, nie mam wyjścia ! buziaki Dorotko :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka, bardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCzy jak mam małą formę na babkę, mogę ten przepis podzielić na 2? i np. zrobić w dwóch małych wszystko to co jest wyżej napisane?:) Bardzo proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Jest tylko taka różnica, że w mniejszych formach możne się trochę krócej piec, trzeba sprawdzić wykałaczką :)
Usuń