1 opakowanie ciasta francuskiego
Ciasto francuskie lekko wzdłuż rozwałkować. Przekroić (bez przesuwania ciasta) na dwie równe części. Przeciąć papier na którym jest rozłożone ciasto wzdłuż przekrojonej linii. Piec według instrukcji na opakowaniu, czyli ok. 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Krem:
500 ml (2 szklanki) mleka
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
2 bardzo czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka z dużym czubkiem mąki ziemniaczanej
200 g masła (o temperaturze pokojowej)
Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do miski wlać pozostałe mleko (1/2 szklanki), wbić żółtka, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Do zestawionego z palnika mleka wlać masę z żółtkami, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić rondelek na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Zostawić do ostudzenia. Ostudzoną masę stopniowo dodawać do masła cały czas przy tym miksując.
500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki z lekkim czubkiem cukru
3 i 1/2 zaokrąglonej łyżeczki żelatyny
150 ml wody
Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, zostawić na kilka minut do jej napęcznienia. W rondelku zagotować pozostałe 50 ml wody, wyłączyć palnik, wlać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Do schłodzonej śmietanki wsypać cukier, ubić na sztywno (ok. 3 minut). Do ostudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, następnie wlać wszystko do ubitej na sztywno kremówki cały czas przy tym miksując.
Wykonanie:
Na jeden blat ciasta francuskiego wyłożyć krem z żółtek i masła, wyrównać. Na masę wyłożyć masę śmietanową, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem. Zostawić do schłodzenia na ok. 2-3 godziny.
Klasyka , ale dodatek warstwy śmietanowej czyni bardzo elegancką tę kremówkę, świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńMmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, a powiedz proszę, użyłaś gotowego ciasta francuskiego na maśle czy margarynie?
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńkocham te ciastka. rewelacyjne są, a ciasto francuskie powinno być na maśle, nawiązując do pytania W kuchni Uli.
OdpowiedzUsuńMonika
Cudownie wygląda! Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuńMnemonique, dziękuję za odpowiedź za mnie, mogę liczyć na Waszą pomoc :) Ciasto francuskie najlepsze jest oczywiście na maśle!
Uwielbiam!!! I niestety nie kończy się na jednym kawałku;)))
OdpowiedzUsuńkremik paluchem smakowałabym :):):)
OdpowiedzUsuńNie lubię kremówek ale to nie istotne bo gdy patrzę na to mega apetyczne zdjęcie to już wiem że górę czyli masę śmietanową bym wyjadła !
OdpowiedzUsuńboska kremówka :) długo by się u nas nie przechowała ;)
OdpowiedzUsuń