środa, 14 maja 2014

Rabarbarowa szarlotka

     Krucha szarlotka z dużą ilością rabarbaru. Na jeden raz zjadłam 2 duże kawałki :) Pyszna po wystygnięciu ale również na ciepło z dodatkiem lodów :)


Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
1 żółtko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki (ok. 2-3 cm) tortownicy o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić ciasto, popiec na złocisty kolor, ok. 15-20 minut. Wyłożyć rabarbar, wyrównać. Resztę (1/3) ciasta rozwałkować, pociąć na paski, ułożyć w kratkę. piec jeszcze 50-55 minut. 

Nadzienie rabarbarowe:
700 g rabarbaru
5 czubatych łyżek cukru
4 czubate łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Rabarbar obrać, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.

Rabarbalove

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbar!Piękne ciasto Ci wyszło!

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super ciacho :-) z chęcią bym takie zjadła teraz :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. przecudna kratka! pięknie Ci się udała ta szarlotka :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy tort marchewkowy z masą miodową można zrobić bez jajek.?proszę o odpowiedż .pozdrawiam ,Majka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale trochę obawiałabym się czy wtedy wyjdzie. Są tam aż 4 duże jajka. Możesz spróbować z połowy lub nawet z 1/4 porcji i upiecz w np. muffinkowych foremkach. Wtedy przekonasz się czy będzie ładnie się kroiło.

      Usuń
  5. Wspaniała! Cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za odpowiedż ,spróbuję z połowy porcji i dam znać co wyszlo .Wnusia nie może jajek jeść .Majka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna :) Uwielbiam kruche ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam w planie zrobić placuszki z rabarbarem, więc mogę i szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń