Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
1 żółtko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki (ok. 2-3 cm) tortownicy o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić ciasto, popiec na złocisty kolor, ok. 15-20 minut. Wyłożyć rabarbar, wyrównać. Resztę (1/3) ciasta rozwałkować, pociąć na paski, ułożyć w kratkę. piec jeszcze 50-55 minut.
Nadzienie rabarbarowe:
700 g rabarbaru
5 czubatych łyżek cukru
4 czubate łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Rabarbar obrać, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.
Uwielbiam rabarbar!Piękne ciasto Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Agata
Ale super ciacho :-) z chęcią bym takie zjadła teraz :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Wygląda cudnie !!!!!!!
OdpowiedzUsuńprzecudna kratka! pięknie Ci się udała ta szarlotka :) mniam!
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa brzmi kusząco:)
OdpowiedzUsuńCzy tort marchewkowy z masą miodową można zrobić bez jajek.?proszę o odpowiedż .pozdrawiam ,Majka.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale trochę obawiałabym się czy wtedy wyjdzie. Są tam aż 4 duże jajka. Możesz spróbować z połowy lub nawet z 1/4 porcji i upiecz w np. muffinkowych foremkach. Wtedy przekonasz się czy będzie ładnie się kroiło.
UsuńWspaniała! Cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedż ,spróbuję z połowy porcji i dam znać co wyszlo .Wnusia nie może jajek jeść .Majka.
OdpowiedzUsuńIdealna :) Uwielbiam kruche ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńmam w planie zrobić placuszki z rabarbarem, więc mogę i szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna kratka! :)
OdpowiedzUsuń