Pyszne kruche ciastka z moczonym w cukrze rabarbarem. Dzięki temu "zabiegowi", rabarbar nie puszcza już soku i smakuje jak wyjęty z konfitury. Pyszne i nie takie pracochłonne na jakie wygląda :)
Rabarbar:
300 g rabarbaru
200 g cukru
Rabarbar obrać, pokroić w paski, zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i
śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać dowolne kształty, raczej niezbyt dużą foremką. Rabarbar osączyć na papierowym ręczniku, układać na ciastkach, lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 14-15 minut.
Urocze ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka :) nigdy bym na taki pomysł nie wpadła, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńJakie słodkie! Fajny pomysł na takie przyozdobienie ich rabarbarem! )
OdpowiedzUsuńCacane cacuszka ciasteczkowe, i na pewno bardzo smaczne, to widać!
OdpowiedzUsuńnie możemy się oprzeć tym ciachom :) przepadłyśmy... musimy je upiec.
OdpowiedzUsuńAle fantazyjne;)) Bardzo mi się podobają!
OdpowiedzUsuńurocze są! :)
OdpowiedzUsuńWierzę, że są pyszne po piekłam podobne
OdpowiedzUsuń