piątek, 16 maja 2014

Ciastka z rabarbarem

     Pyszne kruche ciastka z moczonym w cukrze rabarbarem. Dzięki temu "zabiegowi", rabarbar nie puszcza już soku i smakuje jak wyjęty z konfitury. Pyszne i nie takie pracochłonne na jakie wygląda :)

Rabarbar:
300 g rabarbaru
200 g cukru

Rabarbar obrać, pokroić w paski, zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać dowolne kształty, raczej niezbyt dużą foremką. Rabarbar osączyć na papierowym ręczniku, układać na ciastkach, lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 14-15 minut.


9 komentarzy:

  1. Piękne ciasteczka :) nigdy bym na taki pomysł nie wpadła, ale bardzo mi się podoba :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie słodkie! Fajny pomysł na takie przyozdobienie ich rabarbarem! )

    OdpowiedzUsuń
  3. Cacane cacuszka ciasteczkowe, i na pewno bardzo smaczne, to widać!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie możemy się oprzeć tym ciachom :) przepadłyśmy... musimy je upiec.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fantazyjne;)) Bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wierzę, że są pyszne po piekłam podobne

    OdpowiedzUsuń