200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki z pełnego przemiału typ 1850
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Do miski pokruszyć drożdże, zalać lekko ciepłą wodą, dodać cukier i sól, wszystko wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać obie mąki, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Podzielić na 2 części. Z każdej części ciasta uformować długi wałek o długości 28-30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami ukośnie naciąć wałek ok. 8-9 razy. Każdą naciętą część ciasta zawinąć w odwrotną stronę i docisnąć zlepiając ją (czynność widoczna na zdjęciu roboczym). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piec ok. 20 minut w 200°C.
poprosze na sniadanko ! ;D
OdpowiedzUsuńWysyłam, a jeszcze lepiej- zapraszam do mnie :)
UsuńWyglądają naprawdę świetnie, bardzo fajny pomysł z nacinaniem ciasta: ))
OdpowiedzUsuńSwietne fantastycznie zawijane!
OdpowiedzUsuńWspaniałe te bagietki! I zdrowe, bo razowe :)
OdpowiedzUsuńLubię ten sposób nakrawania, tak właśnie robię drożdżówki bez nadzienia. Uwielbiam razowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńWspaniałe Pani Doroto :)
OdpowiedzUsuń