piątek, 2 maja 2014

Razowe bagietki- ogon smoka

     Pyszne bagietki o nietypowym wyglądzie, który przypomina ogon smoka :) Razowe ciasto idealnie współgra z wędliną lub serem. Przepis, zmodyfikowany przeze mnie stąd .



Porcja na 2 sztuki o długości ok.30 cm:
200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki z pełnego przemiału typ 1850
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Do miski pokruszyć drożdże, zalać lekko ciepłą wodą, dodać cukier i sól, wszystko wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać obie mąki, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Podzielić na 2 części. Z każdej części ciasta uformować długi wałek o długości 28-30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami ukośnie naciąć wałek ok. 8-9 razy. Każdą naciętą część ciasta zawinąć w odwrotną stronę i docisnąć zlepiając ją (czynność widoczna na zdjęciu roboczym). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piec ok. 20 minut w 200°C. 



7 komentarzy:

  1. poprosze na sniadanko ! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysyłam, a jeszcze lepiej- zapraszam do mnie :)

      Usuń
  2. Wyglądają naprawdę świetnie, bardzo fajny pomysł z nacinaniem ciasta: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne fantastycznie zawijane!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe te bagietki! I zdrowe, bo razowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ten sposób nakrawania, tak właśnie robię drożdżówki bez nadzienia. Uwielbiam razowe pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe Pani Doroto :)

    OdpowiedzUsuń