Nadzienie rabarbarowe:
ok. 200 g rabarbaru (2 średniej wielkości łodygi)
2 czubate łyzki cukru
2 zaokrąglone łyżki bułki tartej
Rabarbar obrać, pokroić w ok. 2-3 mm plasterki. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier i bułkę tartą, wymieszać.
Przepis na 8 sztuk dużych sakiewek:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 czubata łyżka cukru
1 jajko
40 ml zimnej wody
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, jajko i wodę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 14 cm. Na środek wyłożyć ok. 1 czubatą łyżkę nadzienia rabarbarowego. Brzeg ciasta zawijać ku górze i formować ok. 2-3 cm zakładki zlepiając je ze sobą (patrz zdjęcie instruktażowe). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 20-22 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
mmm pyszne, ja jutro też zakupuję rabarbar i też będzie ciasto kruche
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentują, takie rustykalne mini tarty :)
OdpowiedzUsuńcudne! kocham rabarbar!
OdpowiedzUsuńzgaduję, że obłędnie smakują :)
OdpowiedzUsuńjakoś w tym roku jeszcze sobie nie uświadomiłam, że sezon rabarbarowy już rozpoczęty:)
OdpowiedzUsuńCudowne te sakiewki, pycha! :)
OdpowiedzUsuń