czwartek, 29 maja 2014

Serniczki czekoladowo- miętowe

     U mnie znowu sernikowo :) Tym razem małe serniczki pieczone w muffinkowych papilotkach o smaku czekoladowo-miętowym. Taki smak uzyskałam dodając do sera czekoladowo-miętowe batoniki. Wyszły delikatne, słodkie muffinki z delikatną nutą mięty, upieczone na miękkich biszkoptach. Pyszne!


porcja na ok. 23 serniczki:

500 g białego sera (z wiaderka)
1/2 szklanki cukru
3 batoniki czekoladowo-miętowe po 40 g (razem 120 g)
2 jajka
1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)

23 gotowych okrągłych biszkoptów
3 batoniki czekoladowo-miętowe po 40 g (razem 120 g) do dekoracji

Do miski wyłożyć biały ser, dodać cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone na parze lub krótko w mikrofali batoniki. Wszystko razem krótko zmiksować. Do metalowej foremki na muffinki wyłożyć papilotki, do każdej z niej włożyć po jednym biszkopcie, wlać do dużej łyżce masy serowej, do ok. 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 30 minut.
Na wyjęte prosto z piekarnika serniczki wyłożyć pokrojone miętowe czekoladki. 


8 komentarzy:

  1. Czuję obłęd smakowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję zrobić dla mojego lubego, bo on uwielbia miętowe słodycze

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie! ; )
    Muszą smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne serniczki, orzeźwiające, pomysł znakomity

    OdpowiedzUsuń