środa, 2 lipca 2014

Drożdżowe ślimaczki z fioletowym wnętrzem

     Fioletowe wnętrze ale nie jagodowe :) Pięknej barwy nadały im czarne porzeczki które dodałam do białego sera. Bułeczki są przepyszne. Miękkie, puszyste ciasto długo utrzymujące świeżość i bardzo smakowite nadzienie, które ślicznie się prezentuje. Bułeczki piekłam po północy gdy już wszyscy spali a rano rozeszły się w mgnieniu oka. Kolejną zaletą jest szybkie i łatwe wykonanie. Bardzo polecam! Zróbcie od razu z podwójnej porcji! Przepis własny.


Nadzienie:
200 g półtłustego, zwartego białego sera w kostce
2 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki czarnej porzeczki

Do miski pokruszyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i porzeczki. Wszystko zmiksować blenderem.

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
30 g cukru
250 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli

Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, dodać jajko, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite, ciasto. Jest ono trochę wolne. Na podsypaną mąkę deskę wyłożyć ciasto, posypać wierzch mąką. Rozwałkować (w miarę potrzeby podsypywać mąką) na prostokąt o wymiarach ok. 38 x 28 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie serowe, rozsmarować łyżką cienką warstwę. Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. pociąć nożem moczonym w mące na plastry o grubości ok. 3 cm. Ułożyć w prostokątnej formie na leżąco (zwinięciem do góry) o wymiarach 26 x 21 lub w tortownicy o średnicy 23-25 cm zostawiając niewielkie (1-2 cm) przerwy. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 23 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 

Lukier: 
1/2 szklanki cukru pudru
10 ml wody

Do cukru dodać wodę, utrzeć łyżeczką na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub wody. Polać ostudzone drożdżowe ślimaczki.

 

10 komentarzy:

  1. Zdecydowanie jestem na tak: ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, uwielbiam czarne porzeczki. Ostatnio też wykorzystałam je do ciasta :)

    http://www.kuchennerecepty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te drożdżówki! *.*
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) możemy się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te drożdżowe ślimaki są przecudne! :)

    OdpowiedzUsuń