wtorek, 29 lipca 2014

Drożdżówki z serem i czerwoną porzeczką

     Pyszne, miękkie drożdżówki z serem i czerwoną porzeczką polane lukrem. Połączenie sera i porzeczki jest doskonałe! Można dać jej nawet więcej niż w podanym przeze mnie przepisie. Polecam!




Masa serowa:
100 g białego mielonego sera
1 białko
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 bardzo płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 7 g)

ok. 50 g czerwonej porzeczki do posypania wierzchu

Do miski wyłożyć mielony ser, dodać białko, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
 
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
50 g cukru
2 żółtka
50 ml oleju
270 g mąki pszennej krupczatki
szczypta soli

Do miski pokruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, żółtka, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części. Każdą część uformować na kształt kulki, rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na koło o średnicy ok. 11 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W lekko podrośniętych drożdżowych kołach wycisnąć szklanką o średnicy (mierząc po dnie) ok. 7 cm głęboki dołek, mocno dociskając do blaszki. Do każdego dołka wyłożyć ok. 1 łyżki masy serowej, posypać porzeczkami. Piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić, polać lukrem.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody

Do miski wsypać cukier, dodać wodę, utrzeć łyżką. 








Porzeczkowo mi 2014

8 komentarzy: