piątek, 1 sierpnia 2014

Porzeczkowe Bounty

     Miękkie kokosowo- porzeczkowe ciasto. Na miękkim cieście wyłożone są tutaj czerwone porzeczki. Owoce przykryte są kołderką z kokosowej masy, która smakiem przypomina batoniki Bounty. Całość polana jest polewą z mlecznej czekolady. Ciekawe, bardzo smaczne ciasto. Do powtórzenia :)


Ciasto:
1/2 szklanki mąki
50 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut.

Masa kokosowa:
200 g wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka

200 g czerwonych porzeczek

Do wiórek kokosowych wsypać cukier, wlać mleko, wymieszać łyżką.
Na podpieczony spód wyłożyć pojedynczą warstwą czerwone porzeczki, na nie wyłożyć łyżką masę kokosową, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut. Wystudzić.

Polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka oleju

Do rondelka wlać ok. 1/2 szklanki wody, na nim ustawić talerz z połamaną czekoladą i olejem. Wstawić na palnik, chwilę podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady, wymieszać ją łyżką. Płynną czekoladą polać
ciasto.

Porzeczkowo mi 2014

10 komentarzy:

  1. Taka bez czekoladowa wersja na lato mi odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. dobry pomysł! Owocowe Bounty, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamawiam, zamawiam! Musi być cudowne: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda to ciasto! Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas takie ciacha bardzo smakują domownikom :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Uwielbiam ciasta z kokosem, wiec chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń