Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wrzącej wody
Do miski wsypać mąkę, kakao,cukier, kawę, proszek do pieczenia, sodę, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto jest rzadkie. Wylać do formy o wymiarach 26x21 cm lub do tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa:
250 g mielonego białego sera (użyłam z wiaderka)
1 jajko
50 g cukru
10 g miękkiego masła
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
ok.100 g czerwonej porzeczki
Do miski wyłożyć ser, dodać jajko, cukier, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę serową wylać cienkim strumieniem na ciasto, tworząc esy-floresy. Na wierzch równomiernie rozsypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45-50 minut.
Polewa:
1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
Na duży talerz czekoladę połamać w kostki, wlać olej. Do małego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą. Poczekać do chwili aż czekolada się rozpuści, ok. 2-3 minut, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladą polać ostudzone ciasto.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika |
Ależ cudowne ciasto, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, pewnie też rewelacyjnie smakuje!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Te porzeczki prezentują się jak małe rubinki! ;)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie. I kolorystycznie komponuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie :)
OdpowiedzUsuń