Kruszonka:
60 g mąki
50 g cukru
40 g masła
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, rękami zagnieść kruszonkę.
Ciasto:
50 g cukru
1 duże jajko
50 ml mleka
100 ml oleju
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
ok. 350 g wiśni
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką do momentu jednolitego połączenia składników. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wiśnie wydrylować, lekko odsączyć z nadmiaru soku, ułożyć na cieście. Posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45 minut.
Pieknie wygląda, bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńRobiłam takie z porzeczkami, proste a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawalek:)
OdpowiedzUsuńO proszę. Samą łyżką to robiłam tylko ciasto do mikrofalówki :D Mniam :)
OdpowiedzUsuńA może być z porzeczkami? Wygląda przepysznie! ;))
OdpowiedzUsuńOczywiście, że może być z porzeczkami czy nawet ze śliwkami :)
UsuńIdealne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim! Szkoda, że nie mogę Was poczęstować :(
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie, ciekawa metoda!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto;)wiśnie robią świetną robotę
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Mmm, wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńciasto zrobiłam z czarną porzeczką ze słoiczka od mamy :) wyszło super i super szybko zniknęło :)
OdpowiedzUsuń