Sernik puszysty, bardzo delikatny, przepyszny! Przepis własny :)
Gruszki w syropie:
2 gruszki
1 i 1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
2-3 goździki
Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, dodać goździki, zagotować. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki, włożyć do syropu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Wyjąć, osączyć z syropu, ostudzić, pokroić w grubą kostkę.
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 mocno czubate łyżki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka cukru
Do miski wsypać mąkę i kakao, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, żółtko i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
1/2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
3 jajka
1/2 szklanki czekoladowej śmietanki kremówki
3/4 szklanki cukru
Z białek ubić sztywną pianę. Do miski włożyć ser, dodać budyń, żółtka, cukier i czekoladową kremówkę, wszystko krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Na wierzch masy serowej wyłożyć pokrojone gruszki.
Wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C, piec 70 minut. Zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Oczywiście, że czekolada :D
OdpowiedzUsuńmusi być rewelacyjny w smaku :)
OdpowiedzUsuńCudowny sernik! *.*
OdpowiedzUsuńGruszki i czekolada to połączenie wręcz idealne!
Bardzo ciekawy sernik, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTa nazwa mnie rozbraja :D
OdpowiedzUsuńDlaczego Cię rozbraja? Tak jak już pisałam nazwa wzięła się od mojej inspiracji- deseru "Piękna Helena" :)
UsuńWygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe przepisy i smakowite desery, obserwuje i będę zaglądać^^
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
jaka urocza nazwa! a sernik na pewno palce lizać
OdpowiedzUsuń