czwartek, 18 września 2014

Sernik Piękna Helena

     Co najbardziej pasuje Wam do gruszek? Dla mnie czekolada :) Postanowiłam, inspirując się deserem "Piękna Helena", zrobić czekoladowy sernik z gruszkami. Gruszki, tak jak w deserze, obgotowałam w syropie. Do masy serowej dodałam czekoladową śmietankę kremówkę. Zamiast polewanie wierzchu czekoladą postanowiłam zrobić mocno kakaowy spód co okazało się bardzo trafionym pomysłem :)   
Sernik puszysty, bardzo delikatny, przepyszny! Przepis własny :)
 

Gruszki w syropie:
2 gruszki
1 i 1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
2-3 goździki

Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, dodać goździki, zagotować. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki, włożyć do syropu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Wyjąć, osączyć z syropu, ostudzić, pokroić w grubą kostkę. 

Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 mocno czubate łyżki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka cukru

Do miski wsypać mąkę i kakao, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, żółtko i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
1/2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
3 jajka
1/2 szklanki czekoladowej śmietanki kremówki
3/4 szklanki cukru

Z białek ubić sztywną pianę. Do miski włożyć ser, dodać budyń, żółtka, cukier i czekoladową kremówkę, wszystko krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Na wierzch masy serowej wyłożyć pokrojone gruszki.
Wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C, piec 70 minut. Zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.  

8 komentarzy:

  1. Oczywiście, że czekolada :D

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być rewelacyjny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny sernik! *.*
    Gruszki i czekolada to połączenie wręcz idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy sernik, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dlaczego Cię rozbraja? Tak jak już pisałam nazwa wzięła się od mojej inspiracji- deseru "Piękna Helena" :)

      Usuń
  6. Wygląda bardzo kusząco :)
    Bardzo ciekawe przepisy i smakowite desery, obserwuje i będę zaglądać^^

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka urocza nazwa! a sernik na pewno palce lizać

    OdpowiedzUsuń