poniedziałek, 10 listopada 2014

Bułki razowe ze słonecznikiem

     Jutro jest Święto i sklepy są pozamykane. Gdyby ktoś zapomniał o kupieniu pieczywa to zachęcam do przygotowania prostych i szybkich w przygotowaniu bułek. Z dużym dodatkiem mąki razowej i ziarnami słonecznika są bardzo zdrowe i sycące. Przepis, lekko zmodyfikowany stąd .


Porcja na 9 bułek:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki razowej pszennej
3 dag świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka soli
1,5 szklanki wody
4 łyżki ziaren słonecznika

ok. 2 łyżki ziaren słonecznika do posypania wierzchu

Do miski wlać lekko ciepłą wodę, dodać drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać obie mąki, olej, cukier i sól, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Dodać ziarna słonecznika, jeszcze raz krótko wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, wierzch również lekko poprószyć mąką. Uformować kwadrat do bokach ok. 20 cm. Pokroić (jak na poniższym zdjęciu) na 9 części. Wierzch posmarować wodą, posypać ziarnami słonecznika. Odstawić na ok. 15-20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


6 komentarzy:

  1. domowe bułeczki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. potwierdzam słowa Justynki, uwielbiamy :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie! Ja zazdroszczę przede wszystkim zapachu jaki unosił się przy nich po domu. :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne na pożywne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń