poniedziałek, 3 listopada 2014

Dyniowe serniko-brownie

      Bardzo mocno kakaowe brownie z masą serowo-dyniową. Na wierzchu tworzą się śliczne esy-floresy. Ciasto wilgotne, dość delikatne, smaczne, godne polecenia. Podobne ciasto robiłam już wcześniej z porzeczkami :)  


Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wrzącej wody

Do miski wsypać mąkę, kakao,cukier, kawę, proszek do pieczenia, sodę, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto jest rzadkie. Wylać do formy o wymiarach 26x21 cm lub do tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa serowa:
250 g mielonego białego sera (użyłam z wiaderka)
100 ml puree z dyni
1 jajko
50 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski wyłożyć ser, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć łyżką na ciasto, tworząc esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45-50 minut.


9 komentarzy: