Jeśli macie ochotę na jakieś pyszne ciasto ale nie chce Wam się robić nic skomplikowanego to ten przepis jest właśnie dla Was! Ciasto ucierane mikserem w jednej misce, bez żadnych dodatków, owoców, polewy a mimo to jest doskonałe! Przyznam się, że bardzo korciło mnie dodanie czegoś na wierzch, chociażby kawałków jabłek i nawet na małej powierzchni spróbowałam, ale nie, z jabłkami trudniej się piecze, nie polecam. Ciasto jest zadziwiająco smaczne. Dość słodkie ale nie przesłodzone, lekko wilgotne, pięknie wyrośnięte. W przepisie jest dodatek szczypty gałki muszkatołowej, której nie czuć w smaku, zresztą jak i soli, ale myślę, że w sposób nie do końca znany naszym zmysłom, podkreśla jego smak. Przepis, lekko zmodyfikowany stąd .
Porcja na tortownicę o średnicy 21 cm.:
120 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 duże jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
takie szybkie i proste ciasta są najpyszniejsze :) kojarzą nam się z ciastami naszych babć :)
OdpowiedzUsuńnie dość, ze smaczne to jeszcze szybki dwie rzeczy, które najbardziej lubię w przepisach:)
OdpowiedzUsuńlubie takie szybkie, ale z owocami;)
OdpowiedzUsuńPróbowałam z jabłkami ale bez niczego wychodzi lepiej :)
Usuńmój mąż takie uwielbia!!! pięknie Ci urosło :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto uwielbiam robię często z owocami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń