środa, 10 grudnia 2014

Makowe ciastka

     Zamiast pierniczków może ktoś się skusi na ciasteczka z mielonym makiem?  Pyszne, przekładane powidłami śliwkowymi:)


250 g masła
130 g cukru
300g mąki
200 g mielonego suchego maku
2 małe jajka
powidła śliwkowe do przekładania
Do miski wsypać mąkę, suchy mielony mak, dodać masło, cukier, jajka, zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (można nawet na całą noc). Wyjąć na podsypaną mąką deskę, posypać po wierzchu lekko mąką. Wałkować na grubość ok. 0,4 - 0,5 cm. Wykrawać kieliszkiem małe kółka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut. Ostudzone sklejać po dwa ze sobą smarując je powidłami śliwkowymi.

7 komentarzy: