250 g masła
130 g cukru
300g mąki
200 g mielonego suchego maku
2 małe jajka
powidła śliwkowe do przekładania
Do miski wsypać mąkę, suchy mielony mak, dodać masło, cukier,
jajka, zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny
(można nawet na całą noc). Wyjąć na podsypaną mąką deskę, posypać po
wierzchu lekko mąką. Wałkować na grubość ok. 0,4 - 0,5 cm. Wykrawać
kieliszkiem małe kółka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok.
10 minut. Ostudzone sklejać po dwa ze sobą smarując je powidłami
śliwkowymi.
takie mini makowce :)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mak, więc porywam kilka; ))
OdpowiedzUsuńlubie takie ;---)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na słodkie świąteczne małe co nieco :)
OdpowiedzUsuńsuper propozycja
OdpowiedzUsuńSą śliczne, i z pewnością smakowały bajecznie :)
OdpowiedzUsuń