piątek, 12 grudnia 2014

Orzechowiec po staropolsku

     Całkiem niezwykłe ciasto na Święta. Pomiędzy cienkimi warstwami kruchego ciasta znajduje się miękkie, biszkoptowe, mocno orzechowe ciasto z rodzynkami, bez dodatku mąki. Bardzo smaczne, trwałe ciasto. Przepis zaczerpnięty stąd .


Ciasto:
20 dag margaryny
2 żółtka
20 dag mąki
2 łyżki wody zimnej

Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na blachę 21x33 cm wyłożoną papierem pergaminowym.Resztę włożyć na chwilę do lodówki do schłodzenia.
.
Masa:
30 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag cukru pudru
6 jaj
2 białka
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka rodzynek.

Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mielone orzechy, bułkę tartą i rodzynki,wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy orzechowej,  delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na kruchy spód, a pozostałą część ciasta , rozwałkować i położyć na wierzch. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.

9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie i ta kusząca konsystencja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, lubię takie orzechowce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robilam i wyszedl pysznie

    OdpowiedzUsuń