Całkiem niezwykłe ciasto na Święta. Pomiędzy cienkimi warstwami kruchego ciasta znajduje się miękkie, biszkoptowe, mocno orzechowe ciasto z rodzynkami, bez dodatku mąki. Bardzo smaczne, trwałe ciasto. Przepis zaczerpnięty stąd .
Ciasto:
20 dag margaryny
2 żółtka
20 dag mąki
2 łyżki wody zimnej
Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto. 2/3
ciasta równomiernie wyłożyć na blachę 21x33 cm wyłożoną papierem
pergaminowym.Resztę włożyć na chwilę do lodówki do schłodzenia.
.
Masa:
30 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag cukru pudru
6 jaj
2 białka
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka rodzynek.
Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mielone orzechy, bułkę tartą i rodzynki,wymieszać. Białka ubić
na sztywną pianę dodać do masy orzechowej, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na kruchy spód, a pozostałą część ciasta , rozwałkować i położyć
na wierzch. Piec ok. 35 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.
Bardzo apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPiękna kostka; )
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm.... smakowicie wyglada.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i ta kusząca konsystencja:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, lubię takie orzechowce :)
OdpowiedzUsuńrobilam i wyszedl pysznie
OdpowiedzUsuń