środa, 17 grudnia 2014

Sernik potrójnie śmietankowy

     Przepyszny, mocno śmietankowy sernik. Swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi śmietanki w proszku (to mój pomysł) :) Bardzo delikatny, puszysty, ale jednocześnie o kremowej konsystencji, rozpływający się w ustach. Jest wysoki i równy jak stół :) Na wierzch wystudzonego sernika wyłożona jest bita śmietana. Doskonały!


Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.

Warstwa serowa:
500 g mielonego białego sera
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 bardzo czubate łyżki śmietanki w proszku (taka jak do kawy)
3/4 szklanki cukru
3 lekko zaokrąglone łyżki mąki pszennej
3 jajka

Białka ubić na sztywną pianę.
Do sera dodać śmietankę kremówkę, śmietankę w proszku, cukier, mąkę pszenną i żółtka, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 80 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić.

Bita śmietanka:
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 czubata łyżka cukru

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijać z cukrem przez ok. 2 minuty. Wyłożyć na wierzch zimnego sernika.

11 komentarzy:

  1. Taki obłędnie śmietankowy pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski ten sernik! :)
    Z pewnością pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wierzch wygląda przednio :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki a w takiej wersji to już w ogóle obłęd. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mocno kuszący, nie umiałabym się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bita śmietana na serniku bardzo mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko jakie genialne !!!!!!!! musze zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  8. Więc musi być potrójnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale ;) zresztą jak wszystkie Twoje przepisy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń