Przepyszny, mocno śmietankowy sernik. Swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi śmietanki w proszku (to mój pomysł) :) Bardzo delikatny, puszysty, ale jednocześnie o kremowej konsystencji, rozpływający się w ustach. Jest wysoki i równy jak stół :) Na wierzch wystudzonego sernika wyłożona jest bita śmietana. Doskonały!
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło,
posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno
tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie
go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25
minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
Warstwa serowa:
500 g mielonego białego sera
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 bardzo czubate łyżki śmietanki w proszku (taka jak do kawy)
3/4 szklanki cukru
3 lekko zaokrąglone łyżki mąki pszennej
3 jajka
Białka ubić na sztywną pianę.
Do sera dodać śmietankę kremówkę, śmietankę w proszku, cukier, mąkę pszenną i żółtka, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 80 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić.
Bita śmietanka:
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 czubata łyżka cukru
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijać z cukrem przez ok. 2 minuty. Wyłożyć na wierzch zimnego sernika.
Taki obłędnie śmietankowy pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńBoski ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszny!
Wierzch wygląda przednio :))
OdpowiedzUsuńkusi :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki a w takiej wersji to już w ogóle obłęd. :)
OdpowiedzUsuńMocno kuszący, nie umiałabym się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńbita śmietana na serniku bardzo mnie kusi:)
OdpowiedzUsuńo matko jakie genialne !!!!!!!! musze zrobic!
OdpowiedzUsuńWygląda wręcz obłędnie!
OdpowiedzUsuńWięc musi być potrójnie pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ;) zresztą jak wszystkie Twoje przepisy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń