Puszyste, aromatyczne....pyszne! W dodatku nadziewane słodko-kwaśnym pomidorkiem.
Z powodzeniem mogą zastąpić kanapkę do szkoły lub do pracy :)
Porcja na 8 sztuk:
15 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 małe jajko
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka bazylii
8 pomidorków koktajlowych
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i lekko ciepłe mleko, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, olej, jajko, bazylię i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto (nie jest zbyt gęste).
Formę do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wyłożyć ciasto. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W środek każdej muffinki wcisnąć pomidorka do połowy jego wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.
wytrawne, super wyglądają;
OdpowiedzUsuńTakie są właściwie uniwersalne, możesz podać je party, możesz dać dziecku do szkoły :P
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetne! mniam!
OdpowiedzUsuńTe pomidorki wyglądają świetnie! Bardzo lubię muffiny na słono, to świetna przekąska!
OdpowiedzUsuńsuper wygladaja a pewnie jeszcze lepiej smakuja :)
OdpowiedzUsuńPołączenie super, na pewno były smaczne:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe muffinki :)
OdpowiedzUsuń