poniedziałek, 9 marca 2015

Bazyliowe muffinki

     Puszyste, aromatyczne....pyszne! W dodatku nadziewane słodko-kwaśnym pomidorkiem.
Z powodzeniem mogą zastąpić kanapkę do szkoły lub do pracy :)


Porcja na 8 sztuk:
15 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 małe jajko
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka bazylii
 8 pomidorków koktajlowych

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i lekko ciepłe mleko, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, olej, jajko, bazylię i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto (nie jest zbyt gęste).
Formę do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wyłożyć ciasto. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W środek każdej muffinki wcisnąć pomidorka do połowy jego wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.

9 komentarzy:

  1. wytrawne, super wyglądają;

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie są właściwie uniwersalne, możesz podać je party, możesz dać dziecku do szkoły :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pomidorki wyglądają świetnie! Bardzo lubię muffiny na słono, to świetna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygladaja a pewnie jeszcze lepiej smakuja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie super, na pewno były smaczne:)

    OdpowiedzUsuń