Po upieczeniu przeze mnie Egzotycznej szarlotki naszła mnie ochota na upieczenie jeszcze bardziej "tropikalnej" wersji tego ciasta. Tym razem do ciasta dodałam wiórki kokosowe a do jabłek w nadzieniu dołożyłam banan, kiwi i mandarynkę. Wyszło przepysznie, polecam!
250 g mąki pszennej
1 duże jajko
100 g cukru
80 g masła
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórek do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz wyrobić.
2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.
Nadzienie:
ok.900 g jabłek
1 duży dojrzały banan
2 kiwi
1 mandarynka
3 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki bułki tartej
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok.1x2 cm). Kiwi obrać, pokroić w podobną kostkę. Banan pokroić w ćwierćplasterki.
Do jabłek dodać kiwi, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Dodać banan, jeszcze raz lekko wymieszać.
Owoce wyłożyć na podpieczony spód.
Mandarynkę obrać z błony, każdą cząstkę przekroić na pół, wyłożyć na wierzch nadzienia, wyrównać całość.
Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce na wierzch owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec jeszcze ok. 50 minut. Ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Bardzo ciekwe połączenie.Warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowa wersja szarlotki. Musi być pysznie mocno owocowa. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :) Oj zjadłabym taki kawałek.
OdpowiedzUsuńJak pięknie kolorowo! Super pomysł
OdpowiedzUsuńKolorowo i wiosennie!
OdpowiedzUsuńDorotko ciacho obłędne! aż ślinka cieknie na jego widok :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zapisuję na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń