Ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g masła
50 g cukru pudru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę, zagnieść jednolite ciasto.
Odkroić 1/3 ciasta, schować do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy o wymiarach
25x21 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Nadzienie:
1 kg jabłek
1/2 puszki ananasa
1/2 opakowania kisielu cytrynowego z cukrem
1 łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Ananasy pokroić w niewielkie kawałki, dodać do jabłek razem z kisielem i cukrem, wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 minut.
Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
bardzo fajne połączenie smakowe i fajna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. super. : )
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie - coś nowego:)
OdpowiedzUsuńSzarlotki z ananasem nigdy nie jadłam, ale mogę się domyślać, że to udane połączenie :P Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle wariacja. :) Wygląda jak tradycyjny jabłecznik.
OdpowiedzUsuńFajna wariacja, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńz ananasem? Musi być świetne! :)
OdpowiedzUsuńZapewne dodają trochę słodkość, do lekko kwaśnych jabłek :)
Czy
OdpowiedzUsuńCzy jest u Pani jakaś możliwość wyszukania przepisów wg składnika - np chcę ciasto z brzoskwiniami :) (przeglądanie 95 ciast z owocami mośże mnie przerosnąć... )
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie z góry, blog cudowny, jeden z moich ulubionych - piekę i zawsze jestem zachwycona !!!
Na razie nie ma takiej możliwości ale w najbliższym czasie nad tym popracuję, obiecuję!
UsuńMmm, kuszące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł z tym ananasem, pewnie fajnie podkręca smak jabłek, zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńJadłam szarlotkę z ananasem smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuń