Chleb w którym jedynym "mokrym" składnikiem jest kwas z ogórków kiszonych. Dzięki jego dodatkowi smakuje "prawie" jak chleb na zakwasie ;) Skórka jest niezwykle, bardzo przyjemnie, chrupiąca. Środek jest bardzo miękki i delikatny, o lekkim smaku kwasu.
400 g mąki pszennej
250 ml kwasu z ogórków kiszonych
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
Drożdże rozetrzeć łyżką razem z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut. Wlać kwas z ogórków kiszonych, wsypać sól i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x11 cm (mierząc po wierzchu formy). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, piec ok. 35-40 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, zostawić do ostygnięcia.
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! A ta skórka na tym chlebku... mmmmm :))
OdpowiedzUsuńwooow.. co za wykorzystanie kwasu! Ciekawe, ciekawe... kurka, może się skuszę? :)
OdpowiedzUsuńWow jaki ciekawy pomysł! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń