20 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml mleka
80 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
ok. 70 g obranej marchewki
białko do posmarowania wierzchu
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozetrzeć łyżką, zostawić na 10 minut.
Wlać mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, żółtko, sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, na ok. 30 minut.
Podrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, przełożyć do keksówki o wymiarach 25x11 cm (mierząc po wierzchu formy). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35-40 minut. Gdyby ciasto z wierzchu za bardzo się rumieniło, należy przykryć go papierem do pieczenia.
Marchewka w wypiekach zawsze wygląda tak kusząco, że aż chce się jeść. :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńhah, świetnie ta marchewka wygląda na przekroju! :D
OdpowiedzUsuńfajnie te kawałki marchewki wyglądają!
OdpowiedzUsuńUpieklam wyszło idealnie to ciasto jest poprostu wspaniałe , zrobiłam na gore posypkę co daje mu wiecej słodkości pycha dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę! Posypka (kruszonka?) to bardzo dobry pomysł!
Usuń