poniedziałek, 2 marca 2015

Buraczkowe serniczki

     Piękne w kolorze, serniczki z dodatkiem naturalnego barwnika- buraka :) W smaku go prawie nie czuć, jak ktoś nie wie o tym dodatku to zje i się nie pozna :)


500 g mielonego sera z wiaderka
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g pieczonego buraka czerwonego

Ostudzone burak zmiksować blenderem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do sera dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, budyń i buraki. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć do silikonowych foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Można podać z kleksem ubitej śmietany i posypane kolorowym cukrem.

4 komentarze:

  1. Jaki ciekawy przepis, chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama dawała budyń poziomkowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy bez buraków wyjdzie różowy kolor :)

      Usuń