Jakiś czas temu kupiłam mąkę gryczaną, do czegoś trochę zużyłam a z
resztą nie miałam pomysłu co zrobić. W końcu postanowiłam zrobić
ciastka, bez mąki pszennej, tylko z mąką gryczaną. Wyszły zaskakująco
dobre, kruche z zewnątrz, miękkie w środku.
Porcja na ok. 25 szt.:
150 g mąki gryczanej
50 g cukru
2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
ok.25 szt, połówek orzechów włoskich
Do mąki gryczanej wsypać cukier, proszek do pieczenia i mielone orzechy włoskie, dodać śmietanę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Wilgotnymi rękami formować małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nie spłaszczać. Na środek każdej kulki ciasta wcisnąć połówkę orzecha włoskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 14 minut.
gdyby zamienić proszek do pieczenia na sodę, to nawet nadałyby się na dietębezglutenową, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł!
Usuńbardzo smakowicie wyglądają, idealny dodatek do herbaty!
OdpowiedzUsuńMMm super te ciastka :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe są Twoje ciasteczka! *.*
OdpowiedzUsuńNiezwykle urocze! :)
Ja chyba też takie kiedyś zrobię, może zamiast cukru dać miód?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, nie robiłam takich, więc nie podpowiem ile trzeba go dodać i jakie wtedy wyjdą.
Usuńświetne ciasteczka, z chęcią bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńpyszne maluszki!
OdpowiedzUsuńa ile to będzie na gramy mielonych orzechów? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo lubię make gryczaną! świetnie sprawdza się w naleśnikach, plackach ale i ciastkach! te zrobię z pewnością może nawet jutro :)
OdpowiedzUsuńJakie świetne! Muszę koniecznie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńApetyczna fotka, a ciasteczka muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, no i do tego ze zdrowej mąki…:)
OdpowiedzUsuńmozna uzyc maki pszennej?
OdpowiedzUsuń