środa, 18 lutego 2015

Gryczane ciastka z orzechami

    Jakiś czas temu kupiłam mąkę gryczaną, do czegoś trochę zużyłam a z resztą nie miałam pomysłu co zrobić. W końcu postanowiłam zrobić ciastka, bez mąki pszennej, tylko z mąką gryczaną. Wyszły zaskakująco dobre, kruche z zewnątrz, miękkie w środku.


Porcja na ok. 25 szt.:
150 g mąki gryczanej
50 g cukru
2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany

ok.25 szt, połówek orzechów włoskich

Do mąki gryczanej wsypać cukier, proszek do pieczenia i mielone orzechy włoskie, dodać śmietanę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Wilgotnymi rękami formować małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nie spłaszczać. Na środek każdej kulki ciasta wcisnąć połówkę orzecha włoskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 14 minut. 

15 komentarzy:

  1. gdyby zamienić proszek do pieczenia na sodę, to nawet nadałyby się na dietębezglutenową, pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowicie wyglądają, idealny dodatek do herbaty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe są Twoje ciasteczka! *.*
    Niezwykle urocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chyba też takie kiedyś zrobię, może zamiast cukru dać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, nie robiłam takich, więc nie podpowiem ile trzeba go dodać i jakie wtedy wyjdą.

      Usuń
  5. świetne ciasteczka, z chęcią bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile to będzie na gramy mielonych orzechów? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię make gryczaną! świetnie sprawdza się w naleśnikach, plackach ale i ciastkach! te zrobię z pewnością może nawet jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie świetne! Muszę koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczna fotka, a ciasteczka muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają świetnie, no i do tego ze zdrowej mąki…:)

    OdpowiedzUsuń