poniedziałek, 16 lutego 2015

Torcik "Czarny las"

     Szybki i prosty do wykonania, a przy tym pyszny torcik. Inspiracją był dla mnie, znany przez wszystkich,  "Tort z Czarnego lasu". Pyszny!  


Biszkopt:
5 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 szklanki mąki krupczatki
2 czubate łyżki kakao

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem lekko ubić, dodać do sztywnej piany z białek, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Gorący biszkopt, razem z tortownicą upuścić z wysokości ok. 20 cm na podłogę. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.

Śmietanowy krem:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
250 g serka masscarpone

ok.3/4 szklanki wiśni z syropu 
posypka czekoladowa lub starta czekolada

Kremówkę ubić z cukrem przez ok. 2-3 minuty. Dodać mascarpone, ponownie krótko zmiksować na jednolitą masę. Masę śmietanową podzielić na 2 części. Do jednej dodać odsączone z soku, na sitku, wiśnie, wymieszać łyżką.
Na dolną część biszkoptu wyłożyć całą masę z wiśniami, wyrównać, przyłożyć górną częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Wierzch i boki pokryć równomiernie pozostałą masą śmietanową, wyrównać. Boki i wierzch obsypać posypką czekoladową lub startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.
 

9 komentarzy:

  1. Pycha, lubię takie idealne w swojej prostocie ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Nie mam talentu do wyszukanej dekoracji :(

      Usuń
  2. Musi smakować przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały ten tort! :)
    Musiał smakować nieziemsko! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on ślicznie wygląda! Bardzo lubię to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń