piątek, 6 marca 2015

Tropikalna szarlotka

     Po upieczeniu przeze mnie Egzotycznej szarlotki naszła mnie ochota na upieczenie jeszcze bardziej "tropikalnej" wersji tego ciasta. Tym razem do ciasta dodałam wiórki kokosowe a do jabłek w nadzieniu dołożyłam banan, kiwi i mandarynkę. Wyszło przepysznie, polecam!



250 g mąki pszennej
1 duże jajko
100 g cukru
80 g masła
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórek do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz wyrobić.
2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.

Nadzienie:
ok.900 g jabłek
1 duży dojrzały banan
2 kiwi
1 mandarynka
3 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki bułki tartej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok.1x2 cm). Kiwi obrać, pokroić w podobną kostkę. Banan pokroić w ćwierćplasterki.
Do jabłek dodać kiwi, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Dodać banan, jeszcze raz lekko wymieszać.
Owoce wyłożyć na podpieczony spód.
Mandarynkę obrać z błony, każdą cząstkę przekroić na pół, wyłożyć na wierzch nadzienia, wyrównać całość.
Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce na wierzch  owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec jeszcze ok. 50 minut. Ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekwe połączenie.Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowa wersja szarlotki. Musi być pysznie mocno owocowa. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda :) Oj zjadłabym taki kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie kolorowo! Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko ciacho obłędne! aż ślinka cieknie na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, zapisuję na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń