poniedziałek, 23 marca 2015

Mazurek Bounty

     Bardzo prosty mazurek, którego zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. Na kruchy spód wylewa się kokosową masę, która smakiem przypomina, a może nawet lepiej smakuje od popularnego batonika. Wierzch tylko lekko polałam czekoladą by zbytnio nie tłumił smaku kokosa. Jeden z moich ulubionych mazurków!
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, jajko, śmietanę i pros zek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 26x21 cm. Lekko posypując wierzch mąką pszenną, równomiernie rozłożyć ciasto na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25-30 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić.

Masa kokosowa:
1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru

Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier, mieszając doprowadzić do wrzenia. Wsypać wiórki kokosowe, mieszając gotować ok. 12-13 minut. Gorącą masę wylać na upieczony spód. Równomiernie rozprowadzić.

Polewa czekoladowa:
ok. 8 kostek mlecznej czekolady

Czekoladę połamać na kawałki, wyłożyć na płaski talerzyk. Rozpuścić nad parą wodną. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka.

11 komentarzy:

  1. świetny! mniej tradycyjny, ale jaki pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda! Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na mazurek! Nie tradycyjny, ale pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję!
    Nie przepadam za mazurkami oblepionymi dekoracjami, chociaż one pięknie wyglądają, to smak....różnie z tym bywa ;)
    Mam swoją definicję mazurka - na kruchym spodzie wylana dowolna polewa/masa, minimum ozdób :) Całość bardzo niska.
    Mazurek polecam, syn stwierdził, że jest lepszy od batona którym się inspirowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mam co do dekoracji - te wszystkie owoce kandyzow., rodzynki, migdały - są dobre, ale jedzone solo, natomiast zaburzają smak mazurka.
      Proszę mi powiedzieć, czy mazurki należy piec w tym samym dniu, kiedy będą spożywane, czy lepiej dzień wcześniej, aby wszystko się "przegryzło" - obawiam się jednak, że spód może wówczas za bardzo zmięknąć.

      Proszę o radę i dziękuję!!!

      Usuń
    2. Mazurek nie wymaga leżenia, można go jeść od razu po wystudzeniu masy. Malutki kawałek został mi na drugi dzień i ciasto nie zrobiło się wilgotne, pozostało takie jak pierwszego dnia :)

      Usuń
  5. uwielbiam kokosowy smak! w takiej wersji tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boski ten mazurek! *.*
    Świetnie wymyśliłaś. :)
    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. :) A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy prawdziwego mazurka nigdy nie jadłyśmy a taki w wersji bounty to na pewno przypadłby nam do gustu! :D

    OdpowiedzUsuń