piątek, 20 marca 2015

Sernik marcepanowy

     Chyba czas zacząć sezon wypieków wielkanocnych :) Puszysty sernik nadziewany kawałkami marcepanu na gotowych biszkoptach. Smak marcepany podkreśla dodatkowo gotowana polewa z marcepanu.


mała paczka okrągłych biszkoptów

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
100 g marcepanu
1/2 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki pszennej do oprószenia marcepanu

Do sera dodać śmietanę, żółtka, cukier, 1 łyżka mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Marcepan pokroić w dużą kostkę, ok. 1x1 cm, włożyć do miseczki, oprószyć 1 łyżeczką mąki pszennej, obtoczyć go ze wszystkich stron. Gotowe kostki marcepanu wsypać wraz z całą pozostałą mąką do masy serowej, ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wyłożone na dnie tortownicy biszkopty, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 60-65 minut. Ostudzić.

Marcepanowa polewa:
100 g marcepanu
100 ml śmietanki kremówki 30 %

Marcepan pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondelka, chwilę podgrzać cały czas mieszając. Dolać śmietankę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia marcepanu i lekkiego zgęstnienia (ok. 2-3 minut). Wylać na ostudzony sernik, wyrównać.

4 komentarze: