środa, 18 marca 2015

Sałatka na krakersach

     Bardzo długo, bo prawie miesiąc, zastanawiałam się czy ten przepis opublikować na swoim blogu, w końcu jest prawie całkowicie słodki. Opublikowałam ją już dawno na pewnym portalu kulinarnym i jej popularność zupełnie mnie zaskoczyła. zauważyłam, że jest coraz bardziej rozpowszechniana na innych blogach, więc w końcu jest i u mnie- wyjątek od reguły ;) Efektowna, warstwowa sałatka. Ładnie się kroi niczym tort, a smakuje świetnie! Zdjęcie sałatki widziałam (dość dawno temu) na jakimś zagranicznym blogu, wyglądała na nim troszkę inaczej ale bardzo podobnie. Przepis skomponowałam sama. Jak tylko uda mi się odnaleźć stronę to wstawię tutaj link.


18 szt. krakersów

1 puszka szprotek w pomidorach
3 jajka
50 g żółtego sera
ok. 5 łyżek majonezu
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku
szczypiorek do posypania

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać.
Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, dodać sól, wymieszać.
Szprotki razem z sosem pomidorowym rozgnieść widelcem, dodać pieprz i paprykę w proszku, wymieszać.
Szczypiorek drobno pokroić.
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.

13 komentarzy:

  1. widziałam ją na "tym portalu" też mi się podoba:) zapisałam sobie do wypróbowania kiedyś tam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak kawał dobrego ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł :) z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście krąży w sieci, bo widziałam Twoje dzieło już kilka razy i... byłam zdumiona. :) Bo to wspaniałe, rewelacyjnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow jaki ciekawy pomysł :) Bardzo mi się podoba taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na początku myślałam że to ciasto rzeczywiście, przepis zapisuję celem wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie wypróbuję :) W różnych kombinacjach :) Aha wkradl ci się błąd w przepisie, bo najpierw piszesz, żeby żółtka zetrzeć na tarce a później, żeby ugotować jajka na twardo ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł jest nietuzinkowy i już mi przypadł do gustu, a sałatka aż zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja tego nigdzie nie widziałam i myślę że jest bardzo dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny pomysł! Wygląda cudnie! Na zdjęciu myślałam że to ciasto a w tytule jest jakiś błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Wygląda bardzo apetycznie, od razu zjadłabym taki kawałek; )

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie widziałam tego patentu jeszcze... Strasznie fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna sałatka-ciasto, wypróbuję przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń