Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut
Masa serowa:
1/2 kg sera białego mielonego (wiaderkowego)
3 jajka
1 budyń waniliowy z cukrem
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1 laska wanilii
Polewa z kogla-mogla:
4 żółtka
3 łyżki cukru
Żółtka ubić z cukrem, wylać na upieczony, gorący sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, od razu odkręcić temperaturę do180°C. Piec jeszcze ok. 4 minut. Ostudzić.
Intrygujący pomysł z tym koglem moglem, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł z tym koglem moglem. Piękny wyszedł, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńnie no nie:) Kogel mogel jest najlepszy na świecie. Wspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńSerniczek ma piękny żółciutki kolorek :) Pyszności :D
OdpowiedzUsuń