sobota, 28 marca 2015

Sernik z koglem-moglem

     Delikatny, puszysty sernik na spodzie z półkruchego ciasta. Wierzch pokrywa polewa z zapieczonego kogla-mogla. Polecam!


Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut

Masa serowa:
1/2 kg sera białego mielonego (wiaderkowego)
3 jajka
1 budyń waniliowy z cukrem
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1 laska wanilii
Białka ubić na sztywną pianę. Wanilię rozciąć wzdłuż, ziarenka zeskrobać do sera. Do rondelka wlać mleko, dodać pozostałą laskę wanilii, mocno podgrzać, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do sera dodać żółtka, cukier, budyń, zmiksować. Wlać mleko, krótko wymieszać. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 70 minut.

Polewa z kogla-mogla:
4 żółtka
3 łyżki cukru

Żółtka ubić z cukrem, wylać na upieczony, gorący sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, od razu odkręcić temperaturę do180°C. Piec jeszcze ok. 4 minut. Ostudzić.

4 komentarze:

  1. Intrygujący pomysł z tym koglem moglem, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ciekawy pomysł z tym koglem moglem. Piękny wyszedł, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie no nie:) Kogel mogel jest najlepszy na świecie. Wspaniałe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek ma piękny żółciutki kolorek :) Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń