czwartek, 2 kwietnia 2015

Cytrynowy mazurek

     Jeszcze jeden mazurek do szybkiego wykonania. Mocno cytrynowy o maślanym posmaku. Wykonany na półkruchym cieście. Gęstość polewy regulujemy dodając więcej cukru pudru lub śmietanki, ewentualnie, jeśli chcemy ją rozrzedzić, dodajemy więcej soku z cytryny. 


Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, jajko, śmietanę i pros zek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 26x21 cm. Lekko posypując wierzch mąką pszenną, równomiernie rozłożyć ciasto na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25-30 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić.

Masa cytrynowa:
4 łyżki cytryny
2 szklanki cukru pudru
70 g miękkiego masła
ok. 50 g śmietanki w proszku (do kawy)

Do miski wsypać cukier puder, dodać masło i cytrynę. Łyżką utrzeć lukier. Do zgęstnienia dodać śmietankę w proszku, jeszcze raz utrzeć łyżką. W miarę potrzeby dodać więcej śmietanki. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, równomiernie rozsmarować, posypać dowolną posypką cukrową.

8 komentarzy:

  1. Śliczny i cytrynowy! W sam raz dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny i na pewno by mi smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, genialny mazurek! :)
    Musiał być bardzo pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie Twoje babki kukurydziane upieczone, jutro jedna trafi do swieconki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Ja piekę do koszyczka tradycyjne babeczki drożdżowe parzone, na samych żółtkach :)

      Usuń
  5. a ja się pytam- jak 4 łyżki cytryny? całej? soku?
    takajedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam sok z małymi kawałkami miąższu. Można też dać sam sok.

      Usuń