Wiosenny, słodki sernik w kolorze zielonym. Uzyskałam go dzięki dodatkowi
świeżego szpinaku (nie polecam mrożonego). W smaku nie wcale go nie czuć ale dzięki temu możemy
przemycić dawkę zdrowych warzyw nawet dzieciom. Sernik jest wprost
idealny. Wierzch to bita śmietana z truskawkami. Pycha! Mój autorski
przepis.
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 mocno czubate łyżki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g cukru
Do miski wsypać mąkę i kakao, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek
do pieczenia, żółtko i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je
równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
500 ml skondensowanego mleka słodzonego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (35 g)
3 duże jajka
1 białko (pozostałe z ciasta)
50 g świeżego szpinaku
Do sera dodać skondensowane mleko słodzone, mąkę ziemniaczaną, jajka i
białko. Zmiksować na jednolitą masę. Szpinak zmiksować w blenderze, dodać do masy serowej, dobrze wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Tortownicę
ustawić na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do
180°C na 10 minut, po tym czasie przykręcić do 150°C. Piec jeszcze ok.
45 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić.
Bita śmietana
200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
120 g mascarpone
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
6 dużych truskawek
Śmietankę wlać do wysokiej miski, dodać cukier, ubić przez 2-3 minuty. Dodać mascarpone, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na ostudzony sernik.
Truskawki przekroić na pół, udekorować wierzch sernika.
Kolor ma genialny!
OdpowiedzUsuńTeż taki chcę :)
Ze szpinakiem? Wow, tego jeszcze u mnie nie bylo :D Jeszcze... Bo jak uwielbiam warzywa na slodko, tak nie omieszkam sie tego przepisu wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńwspaniały! :)
OdpowiedzUsuńWow jaki intrygujący pomysł! Ciekawy kolor :)
OdpowiedzUsuńCudny jest!
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nigdy nie próbowałam, ale muszę to zmienić, bo wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńMi sernik bardzo posmakował :)
ale ładny i rzeczywiście nowatorski!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, kolorek genialny!
OdpowiedzUsuńRobiłam leśny mech ze szoinakiem, ale sernik?
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :)