Wafle o śmietankowym smaku dzięki dodaniu śmietanki w proszku. Brzegi oblane są czekoladą i obtoczone w orzechach. Przepyszne!
Masa śmietankowa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płynnego mleka
200 g masła
1 szklanka śmietanki do kawy
1 szklanka mleka w proszku
3 duże wafle
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło. Zagotować. Ostudzić.
Wsypać śmietankę i mleko w proszku, wymieszać, zmiksować blenderem.
Połowę masy wyłożyć na jeden wafel, przykryć drugim, wyłożyć resztę
masy, przyłożyć ostatnim waflem. Na wierzch nałożyć dużą deskę. Odstawić
w chłodne miejsce. Wafle pokroić.
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
Orzechy wysypać na płaski talerz. Brzegi wafli moczyć w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtaczać w orzechach.
boskie wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)))
OdpowiedzUsuńPiękne wafle, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńmmmm, pychota!!!
OdpowiedzUsuńPodkradam :)
OdpowiedzUsuńczy śmietanka do kawy ma by w proszku?
OdpowiedzUsuńtak, w proszku :)
Usuń