wtorek, 12 maja 2015

Śmietankowe wafle z czekoladowym brzegiem

     Wafle o śmietankowym smaku dzięki dodaniu śmietanki w proszku. Brzegi oblane są czekoladą i obtoczone w orzechach. Przepyszne!


Masa śmietankowa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płynnego mleka
200 g masła
1 szklanka śmietanki do kawy
1 szklanka mleka w proszku

3 duże wafle

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło. Zagotować. Ostudzić. Wsypać śmietankę i mleko w proszku, wymieszać, zmiksować blenderem. Połowę masy wyłożyć na jeden wafel, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy, przyłożyć ostatnim waflem. Na wierzch nałożyć dużą deskę. Odstawić w chłodne miejsce. Wafle pokroić.
 
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Orzechy wysypać na płaski talerz. Brzegi wafli moczyć w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtaczać w orzechach.



8 komentarzy: