Kolejny sernik, bardzo prosty, tym razem z serka mascarpone (myślę, że można go zamienić na zwykły biały ser) i kajmaku. Bardzo smaczny. Sól świetnie podkreśla słodycz kajmaku. Jeśli ktoś obawia się posolenia sernika to proponuję posolić chociaż jeden kawałek na talerzu.
Spód:
70 g herbatników
30 g miękkiego masła
Herbatniki zmielić blenderem lub drobno pokruszyć (np. wałkiem), dodać masło i palcami zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać i ugnieść.
Masa serowa:
500 g mascarpone
200 g masy kajmakowej
1 czubata łyżka (25 g) mąki ziemniaczanej
4 jajka
Do miski wyłożyć mascarpone, masę kajmakową, wsypać mąkę, wbić całe jajka. Wszystko krótko zmiksować. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut.
Polewa:
200 g masy kajmakowej
ok. 1 łyżeczka soli
Na gorący sernik małymi porcjami, na całej powierzchni sernika wyłożyć masę kajmakową, delikatnie rozsmarować. Ostudzić. Wierzch równomiernie posypać solą.
sernik jest rewelacyjny, a ten kajmak musi być wprost obłędny!!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny serniczek :) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńTakiego cudeńka to jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować fenomenalnie :) Uwielbiam słony karmel :)
OdpowiedzUsuńSernik kusi swoim wygladem. Zdecydowanie kajmak do mnie przemawia i mówi zjedz mnie :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję jego smak.... rewelacyjny, jak zresztą wszystkie Twoje serniki :)
OdpowiedzUsuńAż ślinotoku dostałam :)
OdpowiedzUsuńCudeńko :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam solony karmel, musi być pyszny ten sernik :)
OdpowiedzUsuńBez proszku do pieczenia??
OdpowiedzUsuńBez. A do czego miałby być dodany?
Usuń