piątek, 8 maja 2015

Sernik z solonym kajmakiem

     Kolejny sernik, bardzo prosty, tym razem z serka mascarpone (myślę, że można go zamienić na zwykły biały ser) i kajmaku. Bardzo smaczny. Sól świetnie podkreśla słodycz kajmaku. Jeśli ktoś obawia się posolenia sernika to proponuję posolić chociaż jeden kawałek na talerzu.


Spód:
70 g herbatników
30 g miękkiego masła

Herbatniki zmielić blenderem lub drobno pokruszyć (np. wałkiem), dodać masło i palcami zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać i ugnieść.

Masa serowa:
500 g mascarpone
200 g masy kajmakowej
1 czubata łyżka (25 g) mąki ziemniaczanej
4 jajka

Do miski wyłożyć mascarpone, masę kajmakową, wsypać mąkę, wbić całe jajka. Wszystko krótko zmiksować. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut.

Polewa:
200 g masy kajmakowej
ok. 1 łyżeczka soli

Na gorący sernik małymi porcjami, na całej powierzchni sernika wyłożyć masę kajmakową, delikatnie rozsmarować. Ostudzić. Wierzch równomiernie posypać solą. 

9 komentarzy:

  1. sernik jest rewelacyjny, a ten kajmak musi być wprost obłędny!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny serniczek :) Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego cudeńka to jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiał smakować fenomenalnie :) Uwielbiam słony karmel :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik kusi swoim wygladem. Zdecydowanie kajmak do mnie przemawia i mówi zjedz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję jego smak.... rewelacyjny, jak zresztą wszystkie Twoje serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam solony karmel, musi być pyszny ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń