poniedziałek, 29 czerwca 2015

Tarta z młoda kapustą

     Przepyszna tarta w której głównym składnikiem jest młoda kapusta. Na kruchym spodzie (bez jajek) wyłożony jest farsz z młodej kapusty i żółtego sera a zalane jest to mieszanką z jajek i śmietanki. Banalnie proste ale genialnie pyszne :) Do wielokrotnego powtórzenia :)


Ciasto:
100 g masła
2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150 g mąki pszennej
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 20 minut.  Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.

Nadzienie:
ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
2 jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 płaskiej łyżeczki soli
100 g żółtego sera

Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.

4 komentarze:

  1. Niesamowite połączenie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny połączenie. Taka tarta musi być pyszna uwielbiam młodą kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  3. musi rzeczywiście pysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń