6 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki (typ 500)
1 budyń śmietankowy w proszku
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, budyń, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
Masa z domowego twarożku;
1 l mleka
400 ml kwaśnej śmietany 18%
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
300 g masła
ok. 30 sztuk małych truskawek
1 tabliczka białej czekolady
Do garnka wlać mleko zagotować. Śmietanę krótko zmiksować z jajkami, wlać do gotującego mleka. Gotować całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek odcedzić na sitku, ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo wystudzony serek.
Wykonanie:
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu. Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki, układać na kremie, głęboko wcisnąć. Wyrównać wierzch kremu. Przykryć wierzchem biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, cienko rozsmarować.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie posypać po wierzchu.
Podawać dobrze schłodzone.
świetny pomysł! i wygląda bardzo apetycznie! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńŚliczności! :)
mniamniuśne rzekłabym :P
OdpowiedzUsuńWygląda super! Uwielbiam takie letnie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękny biszkopt, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki są cudne!
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ależ to musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń