lub wiśniami :)
170 g masła
100 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 5-6 cienkich łodyg rabarbaru
Do masła dodać cukier i sól, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wlać mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksowej formy o wymiarach 13x30 cm, wyrównać.
Rabarbar obrać, przyciąć na długość keksówki, ułożyć na wierzchu ciasta, jedna przy drugiej, lekko wcisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40-45 min.
Uwielbiam rabarbar, ale do tej pory jedyną rzeczą jaką smakowałam był kompot z niego. Teraz znam jakiś przepis na ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpiękne! kocham geometrię w kuchni a tu takie prost łodygi!
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie mięciutkie, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! *.*
OdpowiedzUsuńMusiało być wyjątkowe! :))
Ale genialnie to wygląda!!!
OdpowiedzUsuń