4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 lekko zaokrąglone łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
100 ml kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru do posypania po dnie formy
6 brzoskwiń
Białka ubić na sztywną pianę.
Do osobnej miski dać żółtka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej, śmietanę i mąkę, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 25x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie po całej powierzchni posypać brązowym cukrem.
Brzoskwinie przekroić na połówki (nie obierać ze skórki), ułożyć w równych odstępach (skórką do góry) w trzech rzędach po 4 połówki.
Owoce zalać ciastem, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35 minut. Ostudzić ok. 10 minut. Przykładając na wierzch podobnych rozmiarów deskę lub odpowiednio dociętą tekturę, energicznym ruchem odwracamy ciasto.
przygotowanie:
pychota! Wygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuńPyszne! Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMusi być mega aromatyczne! :>
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wyszło to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńTe owoce po odwróceniu wyglądają uroczo! :)
Pysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! :)
OdpowiedzUsuń