piątek, 21 sierpnia 2015

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

     Najlepsze odwracane ciasto. Brzoskwinie zatopione są w sprężystym, kakaowym cieście. Przepyszne :) Z pewnością będę do niego wracała, może nawet jeszcze w tym sezonie :) Przepis, lekko zmieniony, stąd .


4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 lekko zaokrąglone łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
100 ml kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki brązowego cukru do posypania po dnie formy
6 brzoskwiń

Białka ubić na sztywną pianę.
Do osobnej miski dać żółtka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej, śmietanę i mąkę, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 25x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie po całej powierzchni posypać brązowym cukrem.
Brzoskwinie przekroić na połówki (nie obierać ze skórki), ułożyć w równych odstępach (skórką do góry) w trzech rzędach po 4 połówki.
Owoce zalać ciastem, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35 minut. Ostudzić ok. 10 minut. Przykładając na wierzch podobnych rozmiarów deskę lub odpowiednio dociętą tekturę, energicznym ruchem odwracamy ciasto.  



przygotowanie:

6 komentarzy: