Bardzo prosty sernik na zimno ale w takie gorące dni nie czas na skomplikowane przepisy :) Kolorowy, z mnóstwem sezonowych owoców na wierzchu. Oczywiście podajemy schłodzony :)
1 kg mielonego sera białego (z wiaderka)
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 galaretki jagodowej
mała paczka okrągłych biszkoptów
sezonowe owoce do dekoracji wierzchu
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić do temperatury pokojowej. Tak samo postąpić z pozostałymi galaretkami - agrestową i brzoskwiniową.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Ser podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich wlać jeden smak galaretki, zmiksować.
Na dno tortownicy o średnicy 25 cm układać biszkopty moczone w jeszcze ciepłej jagodowej galaretce.
Gdy masa serowo-wiśniowa zacznie lekko tężeć, powoli wyłożyć ją na biszkopty, wyrównać, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać masę serowo-agrestową, ponownie wstawić do lodówki. Tak samo postąpić z masą serowo-brzoskwiniową. Dobrze schłodzić.
Wierzch udekorować sezonowymi owocami.
Pięknie wygląda ta pastelowa tęcza :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowy! Pociecha dla oczu :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda bajecznie! <3
OdpowiedzUsuńMyślę, że każdy by się oparł takiej cudowności! *.*
Super wygląda! Idealne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy na te upały :)
OdpowiedzUsuń