Ucierane ciasto z jogurtem, wilgotne, ładnie wyrośnięte i bardzo smaczne :) Na wierzchu ułożone są połówki śliwek. Łatwe i dobre sezonowe ciasto :)
350 g mąki pszennej
160 g cukru
2 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
3 duże jajka
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki oleju
ok. 500 g fioletowych śliwek
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać całe jajka, jogurt i olej, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 21 cm, wyrównać. Śliwki przeciąć na połówki, usunąć pestki, ułożyć na wierzchu środkiem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40 minut.
Najlepsze jest ucierane ciasto <3
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ucierane ciasto z sezonowymi owocami. Mniam :)!
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne:)
OdpowiedzUsuńProste, a pyszne! Uwielbiam jogurtowe ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pięknie Ci urosło :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto musi być pyszne! *.*
OdpowiedzUsuńIdealnie wyszło! :)
Cudownie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuń