piątek, 18 września 2015

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

     Ucierane ciasto z jogurtem, wilgotne, ładnie wyrośnięte i bardzo smaczne :) Na wierzchu ułożone są połówki śliwek. Łatwe i dobre sezonowe ciasto :)

350 g mąki pszennej
160 g cukru
2 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
3 duże jajka
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki oleju

ok. 500 g fioletowych śliwek

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać całe jajka, jogurt i olej, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 21 cm, wyrównać. Śliwki przeciąć na połówki, usunąć pestki, ułożyć na wierzchu środkiem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40 minut.

7 komentarzy:

  1. Najlepsze jest ucierane ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak ucierane ciasto z sezonowymi owocami. Mniam :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, a pyszne! Uwielbiam jogurtowe ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, to ciasto musi być pyszne! *.*
    Idealnie wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń