poniedziałek, 14 września 2015

Ciasto z winogronami i z winem

     Niby proste ale niezwykłe w smaku ciasto z bezpestkowym filetowym winogronem i czerwonym winem. W smaku dość wyraźnie czuć smak wina. Jeśli nie macie bezpestkowego fioletowego winogronu,z powodzeniem można dodać biały, wtedy też można zamienić na wino czerwone na białe. Przepis, lekko zmodyfikowany, stąd


150 ml czerwonego wina
150 ml oliwy lub oleju
300 g mąki pszennej
150 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
1 szklanka małych bezpestkowych fioletowych winogron

Do miski wlać wino i olej. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajka, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzch równomiernie wysypać winogrona. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec "do suchego patyczka", ok. 40 minut.


5 komentarzy:

  1. Hm... Jeszcze nie jadłam ciasta z winogronami - fajny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z winogronami uwielbiam :) Super kropki ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne! wyglada jak piegusek mojej mamuski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, prześliczne ciasto! :)
    Musiało smakować cudownie! *.*

    OdpowiedzUsuń