Najprostsze i najlepsze ciasto z cukinią. Pulchne, wilgotne, mocno kakaowe, nie przesłodzone. Robiłam je mieszając tylko łyżką ale można i mikserem ;)
300 g mąki pszennej
200 g cukru
50 g niesłodzonego kakao
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g świeżej cukinii
3 jajka
1/2 szklanki oleju
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać łyżką.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie odciskać!). Dodać całe jajka i olej, wymieszać.
Wsypać mieszankę suchych składników, wymieszać łyżką lub mikserem. Wylać do keksowej formy o wymiarach 28 x 8,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec "do suchego patyczka", ok. 45 min. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Z cukinii nigdy nie robiłam ciasta. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńCiekawy dodatek do czekoladowego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńTo musi zdecydowanie smakować wybornie! *.*
wow - z cukinia ;-) ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńzarówno z cukinią jak i z burakami, czekoladowe ciasta sa boskie! pysznie Ci sie upiekło to widać :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń