sobota, 12 września 2015

Kakaowe ciasto z cukinią

     Najprostsze i najlepsze ciasto z cukinią. Pulchne, wilgotne, mocno kakaowe, nie przesłodzone. Robiłam je mieszając tylko łyżką ale można i mikserem ;)


300 g mąki pszennej
200 g cukru
50 g niesłodzonego kakao
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g świeżej cukinii
3 jajka
1/2 szklanki oleju

Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać łyżką.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie odciskać!). Dodać całe jajka i olej, wymieszać.
Wsypać mieszankę suchych składników, wymieszać łyżką lub mikserem. Wylać do keksowej formy o wymiarach 28 x 8,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec "do suchego patyczka", ok. 45 min. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

6 komentarzy:

  1. Z cukinii nigdy nie robiłam ciasta. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy dodatek do czekoladowego ciasta! :)
    To musi zdecydowanie smakować wybornie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. zarówno z cukinią jak i z burakami, czekoladowe ciasta sa boskie! pysznie Ci sie upiekło to widać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń