poniedziałek, 30 listopada 2015

Krajanka orzechowo-daktylowa

     Przepyszne ciasto orzechowe z daktylami i figami. Przekładane kremem zrobionym na bazie budyniu z żółtek. Wierzch posypany jest startą czekoladą. To ciasto planuję powtórnie upiec na zbliżające się Święta. Bardzo polecam!  


ciasto:
8 białek
3 żółtka
200 g mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych fig
60 g mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Białka z proszkiem do pieczenia i cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać roztrzepane żółtka, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wsypać mielone orzechy i pokrojone daktyle i figi, ponownie wymieszać. Przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.

Krem:
5 żółtek
5 zaokrąglonych łyżek cukru
500 ml mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

250 g masła

ok. 6-8 kostek mlecznej czekolady

Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, zmiksować.
Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika. wlać masę jajeczną cały czas przy tym miksując. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund cały czas mieszając. Ostudzić
Do miski włożyć półmiękkie masło, miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu jajecznego.

Wykonanie:
Na pierwszy blat ciasta równomiernie wykładamy połowę kremu, przykładamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy. Na wierzch wykładamy resztę kremu, wyrównujemy.
Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy wierzch ciasta.


7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne ciasto i takie eleganckie, świąteczne rzekłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała krajanka, bardzo świąteczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacho;idealne na świąteczny stół...ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami''pozdrawiam;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest mega cudne i apetyczne, chyba zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto jest mega cudne i apetyczne, chyba zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń